Treningstips for fotballspilleren - anno 1933

Postet av Søya, IL - Fotball den 17. Des 2014

Nordmøre og Romsdal Fotballkrets har nylig gitt ut sitt jubileumshefte (100 år - 1914-2014). I dette heftet er mye interessant stoff, bl.a. et klipp fra klubbavisa til SK Træff fra 22. desember 1933 der det gis en del tips om hvordan en skal bli bedre fotballspiller - ikke minst hvordan formen pleies vinters tid. Dette er verdt å lese :-)
"Fotballtreningen har vanligvis begynt når våren er i sikte, men dette er for seint! Skal en oppnå fremgang, må en ha en slagplan som gjelder for hele året.

Treningsarbeidet deles derfor opp i 3 avsnitt: 1. Vintertrening 2. Vårtrening og 3. Trening i sesong. Man bør alltid alltid ta hensyn til klubbens og sine lagkamerater og holde seg i god kondisjon, men er det meningen for alvor å yte noget i fotball, bør en ikke ha gå inn for nogen annen anstrengende idrettsgren i vinterhalvåret.
Dette ikke å forstå slik at han-fotballspilleren-må la være å trene på skøiter eller ski eller helt å la være å delta i konkurranser. Tvert i mot bør han trene idrett også om vinteren, men ta sin deltagelse her som mosjon. Trener han for hardt vil det som regel bety en reduksjon av hans kapasitet i fotballsesongen. Hans energi vil liksom på forhånd være oppbrukt.

Skal han delta i konkurranser også om vinteren, bør han konsultere en læge. Vinterhalvåret skal for fotballspillere være hvile, men ikke i form av vellevnet og dovenskap. Det skal være sunn hvile med variert og god mosjon, helst i den frie natur, på skøiter og på ski eller ved hurtig marsj.
Ellers skal man leve et nøkternt liv med 9 timers søvn i døgnet. Kroppen må i tillegg holdes smidig og spenstig ed rasjonell gymnastikk hver eneste dag. En sådan anvendelse av vinterhalvåret forbereder og bygget opp den trenede fotballspiller slik at han vil møte til sesongstart mere utholdende og sterkere enn før.

Ved siden av dette, bør lagene kalles sammen til møter hvor man diskuterer spillet. Det er mange som innvender at slike møter er hensiktsløse fordi teorien ikke kan anvendes i praksis. Men her begås av de fleste fleste lag så mange elementære feil bare i plasseringen at det vil være nyttig på forhånd å planlegge lagets spill både i angrep og forsvar".


Kanskje et avsnitt som alle klubber bør ta inn i sportsplanen ? :-)


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.